top of page
Birbiriyle kesişen birçok yol

TEDARÄ°K ZÄ°NCÄ°RÄ° OPTÄ°MÄ°ZASYONU

Rekabet avantajı yaratmaları ve kâr ederek büyümeleri için müÅŸterilerimizin faaliyetlerini dönüÅŸtürmelerine yardımcı oluyoruz

Tedarik Zinciri Nedir?

Günümüzde tüketim boyutu gitgide artmaktadır. Artan tüketim, rekabet gücünü de artırır. Bu baÄŸlamda bahsedilmesi gereken ana konulardan biri ise tedarik zinciridir. Ä°nternetin yaygın kullanımı, firmaların dünyaya açılması yalnız yerel rekabet gücü deÄŸil küresel bir rekabet gücü de saÄŸlamıştır. Tedarik zinciri, talep edilen ürünün üreticisinden kullanıcısına ulaÅŸana kadar olan süreci kapsar.

Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir?

Tedarik zinciri yönetimi firmaların kâr oranlarının yüksek olması amacıyla zincir yönetim sürecinde tedarikçilerle çalışmasıdır. Yani bir firmanın yıllık kar oranından daha fazla kar elde etmesine yardımcı olmak amacıyla ortaya çıkan yönetim sistemidir. Tedarik zinciri yönetimi;

 

1-Süreç planlanması,

2-Gereken kararların alınması,

3-Ürünlerin stoklanması,

4-Depolanması,

5-Taşıma,

6-Ürün satışı,

7-MüÅŸteri baÄŸlantıları gibi aÅŸamalardan oluÅŸmaktadır.

Tedarik Zinrici Yönetimi ve Lojistik

Tedarik zinciri ve lojistik terimleri benzerliklerinden dolayı sıklıkla karıştırılır. ÇoÄŸu zaman lojistik yerine tedarik zinciri kullanıldığı görülür. Lojistik müÅŸterilerin kullanımına sunulan ürünlerin tüm operasyonlarını üstlenir. Tedarik zinciri ise ham maddeden alınan üründen hazır ürün olana kadar olan süreci kapsar.

Tedarik Zinciri Süreçlerinin Ölçüm ve Ä°yileÅŸtirilmesi

      Tedarik Zinciri Süreçlerinin Ölçüm ve Ä°yileÅŸtirilmesiTedarik zinciri, ürünün ham maddesine ulaşıp onları dönüÅŸtürerek istenilen ürün haline getirilmesi ve en sonunda bir dağıtıcı aracılığıyla talep eden müÅŸterilere teslim edilmesidir. YoÄŸun rekabet ortamında ÅŸirketlerin doÄŸru olan yöntemle hedeflerine ulaÅŸması doÄŸru planlamadan geçer. Bu sebeple tedarik zincirindeki her aÅŸamanın doÄŸru planlanması ve uygulanması gerekmektedir. Tedarik zincirinin verimli bir ÅŸekilde yönetilmesi avantajlar saÄŸlamaktadır. Tedarik Zinciri Konseyi tarafından belirlenen avantajlar ÅŸu ÅŸekilde sıralanabilir:

Tedarik Zinciri

1-Üretimin devamlılığını saÄŸlaması,

2-Stoklarda azalma,

3-Tedarik süresinde kısalma ile hızlı ÅŸekilde pazardaki ihtiyaçlara cevap verebilme,

4-Teknolojik gelişmelerden faydalanarak tahmin doğruluğunun artması,

5-Teknolojik gelişmeler ile yeniliklere teşvik sağlanması,

6-Talepler doğrultusunda zincir boyunca kalitenin ve verimliliğin artması,

7-Zincir boyunca maliyetlerin düÅŸürülmesi.

 

       Firmalar için tedarik zincirlerinin yüksek performansla yönetilmesi hayati önem taşımaktadır. Ayrıca tedarik zinciri yönetiminde performans ölçümü için uygun metrikler seçilmesi gerekmektedir.

bottom of page